Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη εγγραφεί επίσημα οι πρώτοι ασθενείς που θα συμμετέχουν στις «ιστορικές» δοκιμαστικές θεραπείες για τον κορονοϊό και βρίσκονται στη Νορβηγία και στην Ισπανία.

Οι ερευνητές δοκιμάζουν τέσσερα από τα πιο υποσχόμενα φάρμακα για την καταπολέμηση του COVID-19, ανάμεσά τους φάρμακα για την ελονοσία, η χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη, μια αντιιική ένωση που ονομάζεται Remdesivir, ένας συνδυασμός φαρμάκων για τον HIV Lopinavir και Ritonavir και ένας συνδυασμό αυτών των φαρμάκων συνδυαστικά με την ιντερφερόνη-βήτα.

«Υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19 και πάνω από 20.000 θάνατοι. Πρόκειται για τραγικούς αριθμούς», ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία της Γένοβας. «Αλλά χρειάζεται να θυμόμαστε ότι πάνω από 100.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει. Πρέπει να πολεμήσουμε, να ενωθούμε και να ενεργοποιηθούμε. Είμαστε μία ανθρωπότητα με έναν κοινό εχθρό».

Η χλωροκίνη – και το παράγωγό της η υδροξυχλωροκίνη – αποτελούν φάρμακα δεκαετιών και μια μικρή έρευνα στη Γαλλία βρήκε ότι είναι πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του κορονοϊού από τους ασθενείς σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ο Πρόεδρος Τραμπ τα έχει επανειλημμένα αναφέρει ως πιθανές θεραπείες. Εντούτοις, οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα ευρήματα δεν είναι αρκετά και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης στραφεί και στην πιθανότητα ορισμένα φάρμακα κατά του HIV να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το Remdesivir χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους γιατρούς στις ΗΠΑ και στην Κίνα με την ελπίδα ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια παραμονής του ιού στους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένες θεραπείες αντιμετώπισης του COVID-19, αλλά ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένες κλινικές δοκιμές, δήλωσε στους δημοσιογράφους η , Dr. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής των αναδυόμενων νόσων και μονάδων ζωονόσων του ΠΟΥ. «Είναι σημαντικό αυτά τα φάρμακα να αξιολογηθούν επαρκώς ώστε να γνωρίζουμε τι λειτουργεί και να έχουμε τα σωστά δεδομένα που να στηρίζουν αυτή την δυνατότητα», πρόσθεσε.

Οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ ζήτησαν από τις χώρες να μη χρησιμοποιούν φάρμακα που δεν είναι αποδεδειγμένο ότι λειτουργούν κατά του COVID-19. Δεν ονομάτισαν συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που έχουν πειραματιστεί συνδυάζονται χλωροκίνη με Azithromycin για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού.

Ο κ. Tedros πρόσθεσε ότι είναι πιθανό να έχουμε το πρώτο εμβόλιο σε 12-18 μήνες από σήμερα. Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, τα οποία και πραγματοποιούν εργασίες με αμείωτο ρυθμό συνεργαζόμενα κι αυτά με τη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna ώστε να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πρόληψης κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, ξεκίνησαν τις πρώτες τους δοκιμές σε ανθρώπους στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

Το πιθανό εμβόλιο της Moderna περιέχει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιαφόρος RNA, ή mRNA, και έχει παραχθεί σε εργαστήριο. Το mRNA αποτελεί έναν γενετικό κώδικα που καθοδηγεί τα κύτταρα στο πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη και βρέθηκε στο εξωτερικό περίβλημα του νέου κορονοΐού, σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας του Kaiser Permanente Washington.

Με πληροφορίες από το cnbc.com

Source :
enallaktikidrasi.com

Σχόλια