Η συσκευασία πρωτεΐνης σε σκόνη που έχεις έληξε; Τσέκαρε αν μπορείς να συνεχίσεις να την καταναλώνεις.
Ανησυχείς για το έντερο ή για τους δικεφάλους σου; Η σκόνη πρωτεΐνης δεν λήγει όπως το κρέας ή τα γαλακτοκομικά, επειδή, λόγω της ξηρότητας, είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθούν μικρόβια, αναφέρει ο Bob Roberts, καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.
Ετσι, λοιπόν, αν δεν αποθηκεύεις τα κουτιά σε υγρό και θερμό περιβάλλον (π.χ. στο  μπάνιο), δεν διατρέχεις κίνδυνο για λίγες ημέρες. Οσο για τη δράση της πρωτεΐνης στην αύξηση της μυϊκής μάζας, είναι αλήθεια ότι μειώνεται όταν περνά η ημερομηνία λήξης της.
Για όλα φταίει μια χημική αντίδραση: η πρωτεΐνη αντιδρά με υπολείμματα σακχάρων, που προέρχονται από την αρχική της εκχύλιση από το γάλα, οπότε προκαλείται σταδιακή διάσπαση της λυσίνης (αμινοξύ). «Χωρίς αυτήν, η σκόνη δεν θα είναι πλήρης σε πρωτεΐνες» ξεκαθαρίζει ο Roberts. Σε περίπτωση που έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από την ημερομηνία λήξης, δοκίμασε λίγη στην άκρη της γλώσσας σου. «Ενα σημάδι της χημικής αυτής αντίδρασης είναι η εξασθένηση της γεύσης της» επισημαίνει. Αν έχει γεύση χαρτιού, πέτα την. Αν από την αρχή ήταν έτσι, ίσως πρέπει να δοκιμάσεις κάποια άλλη.

Σχόλια