Η NASA και η ESA έδωσαν στη δημοσιότητα τις πιο κοντινές φωτογραφίες του Ήλιου που έχουν ληφθεί ποτέ. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Solar Orbiter και πραγματικά εντυπωσιάζουν καθώς σε καμία περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε απεικονιστεί έτσι το λαμπρότερο σώμα του ουρανού.

Ο Ήλιος έχει μία σχετικά δροσερή επιφάνεια με θερμοκρασία περίπου 5.500°C σε αυτήν. Περιβάλλεται όμως από μία εξαιρετικά καυτή ατμόσφαιρα που ξεπερνά τους 1.000.000°C. Βασιστήκαμε για την παρατήρηση στη θεωρία του σπουδαίου Αμερικανού φυσικού Eugene Parker και επιβεβαιώσαμε το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μικρές εκλάμψεις κοντά στην επιφάνειά του. Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πολλά αλλά φαίνεται αυτοί οι σπινθήρες να βοηθούν στη θέρμανση της εξωτερικής ατμόσφαιρας του Ήλιου” ανέφερε μεταξύ άλλων ο David Berghmans από το Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου και κύριος ερευνητής του Extreme Ultraviolet Imager (EUI).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Solar Orbiter διαθέτει δέκα όργανα που έχουν τη δυνατότητα να συλλάβουν παρατηρήσεις της κορώνας του ήλιου (την ατμόσφαιρά του δηλαδή) καθώς και του ηλιακού δίσκου και των πόλων. Πέρα από αυτά, υπάρχουν κι άλλα όργανα που καταμετρούν τα μαγνητικά πεδία, τους ηλιακούς ανέμους και τη ροή σωματιδίων που εκπέμπονται από τον Ήλιο.

Οι κοντινότερες φωτογραφίες του Ήλιου που είδαμε ποτέ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΗΛΙΟΥ 1
Source :
esquire.com.gr

Σχόλια