Για τις αναφορές του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου υπέδειξε έγγραφο της Moneyval όπου καταγράφονται σοβαρές ενδείξεις ότι αριθμός Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εμπλέκονται σε πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατών αλλά και την αναγκαιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας, μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιο πάνω ενδείξεις ο κος Νουρής είπε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ενώπιον του «επικαιροποιημένα καταστατικά ΜΚΟ. Ο ισολογισμός και ο έλεγχος είναι υποτυπώδης και ελλιπής».

«Είναι κοινό μυστικό ότι μέσα σ ΄αυτές υπάρχει αριθμός οργανώσεων που λειτουργούν εκτός των προνοιών της νομοθεσίας. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το μητρώο και να λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις αλλά ενδείξεις που ετυμηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση που αναφέρει η Moneyval και αυτό είναι εναντίον της χώρας μας», εξήγησε.

Διαβάστε:Έρευνα SigmaLive: Προφίλ μεταναστών στην Κύπρο με ύποπτη δράση & επαφές (ΦΩΤΟ)

Ο κος Νουρής πρόσθεσε πως ελπίζει ότι αυτή η αλλαγή εκ μέρους της Βουλής να γίνει μέχρι την τελευταία συνεδρία ενώ σε αντίθετη περίπτωση το Υπουργείο θα πρέπει να συνεχίσει όπως ορίζει η νομοθεσία και με δημοσιοποιήση των συγκεκριμέων οργανώσεων που δεν ακολουθούν τη νομοθεσία.

Όσον αφορά τον αριθμό ΜΚΟ που δεν εγγράφηκαν ως σωματεία ο αρμόδιος υπουργός είπε πως, είναι ένα θέμα που συζητείται εδώ και χρόνια και δόθηκαν δύο αναβολές.

«Καλέσαμε τις οργανώσεις να επικαιροποιήσουν τα καταστατικά τους και από τις επτά χιλιάδες ανταποκρίθηκαν οι δύο χιλιάδες, οι άλλες πέντε χιλιάδες δεν έχουν ανταποκριθεί», είπε.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Σχόλια