Για την επάνοδο των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών την επόμενη Δευτέρα (11 Μάιου) στις σχολικές μονάδες και για το πιθανό άνοιγμα άλλων τάξεων της Μέσης Εκπαίδευσης και Δημοτικής μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.


O τρόπος λειτουργίας των σχολείων

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής μαθημάτων με την επιστροφή των τελειόφοιτων ο κος Προδρόμου ανέφερε πως έχουν δοθεί οδηγίες ώστε οι Διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους καθηγητές να οργανωθούν για την κάθοδο των μαθητών.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η υγειονομική ασφάλεια των σχολικών μονάδων με πρωτόκολλα που θα πρέπει να τηρηθούν για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών», είπε.

Διαβάστε: Σε θολά νερά η Παιδεία-Προβληματισμοί και ανησυχίες από εκπαιδευτικούς

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, πως το κάθε σχολείο θα αναπροσαρμόσει το ωρολόγιο πρόγραμμά του ώστε τα παιδιά να μην προσέρχονται την ίδια ώρα στο μάθημα.

«Η ώρα έναρξης των μαθημάτων θα είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη ώστε να μην έχουμε πολύ κόσμο στην είσοδο των σχολικών μονάδων το πρωί. Το ίδιο θα ισχύει και κατά την αποχώρηση. Τα παιδιά διαφορετικών τάξεων δεν θα βγαίνουν την ίδια ώρα διάλειμμα ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός », εξήγησε.

Παγκύπριες εξετάσεις

Ερωτηθείς σχετικά με την ύλη των Παγκύπριων εξετάσεων(σ.σ έχει ανακοινωθεί) ο κος Προδρόμου ανέφερε πως αυτή καθορίστηκε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους μέσα στις αίθουσες.

Διαβάστε: Αυτή είναι η ύλη των Παγκύπριων εξετάσεων

«Σε περισσότερα από τα μισά μαθήματα καλύφθηκαν τα ¾ της ύλης. Εκεί και όπου υπάρχουν κενά θα έχουν άπλετο χρόνο να τα προσαρμόσουν. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των Παγκύπριων εξετάσεων», είπε.

Η Δημοτική Εκπαίδευση

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων μετά και τη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με την συντεχνία των δασκάλων ο κος Προδρόμου τόνισε για άλλη μια φορά πως αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης και όχι του Υπουργείου Παιδείας.

«Όταν ανακοινωθεί η επόμενη φάση άρσης των μέτρων θα μάθουμε τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. Για να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία την επόμενη βδομάδα θα χρειαστούμε διπλάσιες αίθουσες. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλη μελέτη και θα ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα. Ας μη προστρέχουμε», σημείωσε.

Διαβάστε: «Η επιστροφή παιδιών Δημοτικής δεν τοποθετείται στη 2η φάση χαλάρωσης μέτρων»

Παράλληλα ανέφερε πως αυτή τη στιγμή μελετάται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και άλλα κομμάτια της Μέσης Εκπαίδευσης.

Όσον αφορά το άνοιγμα των ιδιωτικών σχολείων ο κος Προδρόμου ανέφερε πως τα υπόλοιπα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας μπορεί να συμπεριληφθούν στην επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων.

Ερωτηθείς ο κος Προδρόμου εάν υπάρχει Σχέδιο Δράσης σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε σχολικό χώρο απάντησε πως υπάρχει σχέδιο, όπως υπάρχει σ΄όλη την κοινωνία. «Εάν ένα από 7 χιλιάδες παιδιά προσβληθεί από ιό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο θα διαχειριστούμε. Υπάρχει πρόνοια μέσα από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας ακόμη και εάν υπάρχει υποψία. Υπάρχουν οδηγίες και θα ακολουθούνται», είπε τέλος.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Σχόλια