Αίσθηση προκαλεί η απόφαση για αποφυλάκιση του 50χρόνου Ιωάννη Κυριακίδη, ο οποίος προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του Στέφανου Γεωργίου μετά από τροχαίο το 2015 στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 50χρονος έχει αποφυλακιστεί από την προηγούμενη Τετάρτη (27/11), μετά από αίτημα για αποφυλάκιση επ’ αδεία (Parole). Σύμφωνα με αυτό τη νομοθεσία ένας κρατούμενος, ο οποίος έχει εκτίσει το ήμισυ της ποινής φυλάκισής του, η οποία υπερβαίνει τα δύο έτη ή που καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας φυλάκισης και έχει εκτίσει τουλάχιστον δώδεκα έτη της ποινής, δικαιούται να υποβάλει απευθείας στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης γραπτό αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκισή του επ’ αδεία, για συνέχιση της έκτισης της ποινής του για το εναπομένον μέρος αυτής εκτός των Φυλακών.

Αξίζει να τονιστεί ότι η επ αδεία αποφυλάκισης είναι τρόπος έκτισης της ποινής και άρα ανα πάσα στιγμή μπορεί σε περιπτώση όπου παραβιαστεί κάποιος όρος ή διαπράξει εκ νέου κάποιο αδίκημα αιτητής, να ανακληθεί από το Συμβούλιο η άδεια του και να επιστρέψει πίσω στις φυλακές για έκτιση της ποινής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριακίδης είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια ποινή φυλάκισης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το φοβερό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015 στον εναέριο της Λεμεσού με θύμα τον 25χρονο Στέφανο.

Ο Κυριακίδης είχε κριθεί ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της οδήγησης υπό την επήρεια κοκαϊνης και με ταχύτητα δυνάμενη να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί άλλες 16 κατηγορίες για αδικήματα που σημειώθηκαν το βράδυ της οδικής σύγκρουσης.Ο Κυριακίδης, όπως υπενθύμισε το δικαστήριο στην απόφασή του, τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου του 2015, οδηγούσε με στερημένη άδεια οδήγησης, καθώς τρεις μήνες νωρίτερα είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα (201 χλμ αντι 80χλμ) και για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.

“Οι ποινές που τού επιβλήθηκαν, παρά το ότι ήταν αυστηρές – ποινή φυλάκισης με αναστολή για 3 έτη, στέρηση άδειας οδήγησης για 6 μήνες και ποινή προστίμου – δεν τον συνέτισαν”, ανέφερε το δικαστήριο και σημείωσε πως, τρεις μόνο μήνες μετά, κι ενώ γνώριζε “το κολάσιμο των πράξεών του”, αποφάσισε εκ νέου να παραβεί τον νόμο και το διάταγμα του δικαστηρίου “και να επαναλάβει την προηγούμενη εγκληματική του συμπεριφορά, οδηγώντας υπό την επήρεια ουσιών το όχημά του με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον παραλιακό δρόμο”.

Ο Κυριακίδης παραδέχθηκε άλλες 16 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς και της πλαστοπροσωπίας, αφού, κατά τη σύλληψη του, είχε δώσει πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Σχόλια