Είσαι λάτρης του μυστηρίου; Σε ιντριγκάρουν οι ιστορίες που είναι συνυφασμένες με το άγνωστο και το ανεξιχνίαστο; Το πάθος σου ακολουθεί τα χνάρια της προσωπικής έρευνας και αναζήτησης με μοναδικό οδηγό την επίλυση του παζλ μυστηρίου; 

Αν ναι, τότε αδιαμφισβήτητα το «Τρίγωνο των Βερμούδων» ανήκει σε μία από εκείνες τις πολυσυζητημένες ιστορίες σκότους και άλυτου μυστηρίου. Το  «Τρίγωνο των Βερμούδων» ή το «Τρίγωνο του Διαβόλου» -όπως συνηθίζεται να αποκαλείται- είναι ένα θαλάσσιο σταυροδρόμι θανάτου που έχει «καταπιεί» αμέτρητους επίδοξους θαλασσοπόρους και ταξιδιώτες. Λέγεται πως τη θάλασσα πρέπει να τη σέβεσαι, όχι να τη φοβάσαι. Ο σεβασμός «ηρεμεί» την αντάρα της, ενώ ο φόβος «ξυπνά» τη σκοτεινιά της φουρτούνας της. Πολλοί ήταν εκείνοι που ήρθαν αντιμέτωποι με αυτήν την «οργή» σε εκείνο το σταυροδρόμι, καθιστώντας αυτό το διαβολικό πέρασμα τρόμου, αιτία πολλών εξαφανίσεων πλοίων και αεροσκαφών.

Το κομβικό σημείο

Η ονομασία «Τρίγωνο των Βερμούδων» αποδόθηκε σε ένα μέρος στο δυτικό τμήμα του Κεντρικού Ατλαντικού Ωκεανού, στο οποίο δημιουργείται ένα νοητό τρίγωνο, που οριοθετεί την περιοχή αμέτρητων καταγεγραμμένων εξαφανίσεωνπλοίων και αεροσκαφών.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Αμερικάνο δημοσιογράφο Vincent Gaddis το 1964, στο άρθρο του «Το φονικό Τρίγωνο των Βερμούδων», στο οποίο ανέλυε το παράξενο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην περιοχή αυτή. Το νοητό σκιαγραφημένο τρίγωνο εκτείνεται ανάμεσα σε τρεις περιοχές: στις Βερμούδες, το Μαϊάμι της Φλόριντα και το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο.

Στην αχανή αυτή θαλάσσια περιοχή των 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχουν καταγραφεί, κυρίως μετά το 1945, περίεργες εξαφανίσεις πλοίων στη θαλάσσια περιοχή, αλλά και αεροσκαφών στον εναέριο χώρο ακριβώς πάνω από το φονικό τρίγωνο.

Η απαρχή του μυστηρίου

Χριστόφορος Κολόμβος.

Τα ηνία της απαρχής της κακής φήμης της περιοχής τα διαθέτει ο Χριστόφορος Κολόμβος, όταν πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική. Έπλευσε προς την περιοχή με την καραβέλα του, Santa Maria, επιθυμώντας να εξευρενήσει τον άγνωστο έως τότε θαλάσσιο τόπο. Ήρθε αντιμέτωπος με παράξενα φαινόμενα, τα οποία και κατέγραψε στο προσωπικό του ημερολόγιο, στις 8 Οκτωβρίου του 1492, αναφερόμενος σε εικόνες με περίεργα φώτα στον ουρανό και γεγονότα με αδικαιολόγητα αποσυντόνιστηλειτουργία των πυξίδων του πλοίου του.

Δέκα χρόνια αργότερα, έπλευσε ξανά στην περιοχή με μεγάλο στόλο, όπου όμως αντιμετώπισε ξανά μια δυσκολία, φυσικής ωστόσο προέλευσης αυτή τη φορά, ένα σφοδρό τυφώνα.  Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 12 πλοίων από το στόλο του. Από τότε λοιπόν, η περιοχή δημιούργησε εντυπώσεις μυστηρίου και φόβου.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι οι Βερμούδες, το νησί που καταλαμβάνει μια από τις κορυφές του περιβόητου τριγώνου με την ονομασία «Τα νησιά του Διαβόλου», κατάφεραν να κατοικηθούν, έπειτα από 100 ολόκληρα χρόνια. 

Το χρονικό των εξαφανίσεων

Μέσα σε αυτό το κλίμα προκατάληψης για τη λεγόμενη περιοχή του «διαβόλου», μια σειρά εξαφανίσεων χωρίς ίχνη που να αποδεικνύουν το χρονικό ενός ατυχήματος, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτήν την περιβόητη φήμη. Έως τα τέλη του 18ου αιώνα, τα πλοία που βυθίζονταν στην περιοχή θεωρούνταν ως ναυάγια λόγω σφοδρών καιρικών συνθηκών. Δεν είχε γίνει καμία επίσημη αναφορά έως τότε για το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιου παραφυσικού φαινομένου.

Ωστόσο το 1800, η εξαφάνιση του αμερικανικού πλοίου «Pickering» έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες -χωρίς ίχνη- ενώ την ίδια τύχη είχε και το πλοίο «Insurgent», του αμερικανικού επίσης στόλου, που και αυτό εξαφανίστηκε την ίδια ακριβώς χρονιά. Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλες πολλές εξαφανίσεις πλοίων και αεροσκαφών, εντείνοντας τις φήμες που ήθελαν τη θαλάσσια αυτή έκταση να «καταπίνει» στα βάθη της, όποιον τολμά να τη διασχίσει.

Η κατάρα του «Mary Celeste»

Πίνακας του Mary Celeste απο άγνωστο ζωγράφο.

Από τα ναυάγια που έχουν ταυτιστεί ιδιαίτερα με το «Τρίγωνο των Βερμούδων» είναι η ιστορία του πλοίου «Mary Celeste», που το 1872 βρέθηκε να πλέει ακυβέρνητο χωρίς πλήρωμα κοντά στις Αζόρες. Το αξιοσημείωτο είναι αφενός, ότι το πλήρωμα χαρακτηριζόταν ως ιδιαίτερα έμπειρο και εξειδικευμένο για να εγκαταλείψει τόσο εύκολα το πλοίο, και αφετέρου ότι η κατάσταση στην οποία βρέθηκε το πολυσυζητημένο πλοίο, καταρρίπτει την ιδέα μιας αναπάντεχης περίστασης.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 1872 το πλοίο «Mary Celeste» σάλπαρε για την Ευρώπη με τον ικανό καπετάνιο Benjamin Briggs, μεταφέροντας φορτίο με οινόπνευμα, σανό και κάρβουνο. Στις 4 Δεκεμβρίου το πλοίο βρέθηκε ακυβέρνητο, να πλέει σε άριστη κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερες φθορές και με ολόκληρο το εμπόρευμα ανέπαφο. Το μόνο που έλειπε ήταν κάποια έγγραφά του, το χρονόμετρό του,η σωσίβια λέμβος, και φυσικά όλοι οι επιβάτες, που είχαν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Μαρτυρίες μάλιστα αναφέρουν, ότι στο πλοίο βρέθηκαν σερβίτσια με μισοτελειωμένο φαγητό, καθώς και φλυτζάνια με ζεστό τσάι, μια ατμόσφαιρα που δε θυμίζει καμία εικόνα πανικού σε περίπτωση ατυχήματος.

Η παραφιλολογία γύρω απο το γεγονός αυτό είναι τεράστια. Έχουν διατυπωθεί ιστορίες φαντασμάτων, υποθαλάσσιοι σεισμοί, εσωτερικές εκρήξεις φορτίου, ακόμα και εξωγήινες επιθέσεις, με το «Τρίγωνο των Βερμούδων» να κερδίζει τα πρωτία της επίλυσης του μυστηρίου. Η επιστημονική κοινότητα όμως, θεώρησε ως μοναδική δυνατή εξήγηση κάποια έκρηξη, που μπορεί να συνέβη λόγω του φορτίου οινοπνεύματος του πλοίου, παρόλο που δεν υπήρχαν ενδείξεις που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Το πλοίο «Mary Celeste» έχει μείνει γνωστό στην ιστορία ως το καταραμένο πλοίο φάντασμα. Ο όρος «φάντασμα», φυσικά, έχει αποδοθεί εξαιτίας του σκηνικού εύρεσης του πλοίου, ωστόσο ο όρος «καταραμένο» έχει αποδοθεί εξαιτίας της «μαύρης» ιστορίας που πλαισιώνει το «Mary Celeste». Ο πρώτος καπετάνιος του πλοίου αυτού, 25 χρόνια πριν την εύρεση του σε κατάσταση εγκατάλειψης, στο παρθενικό του ταξίδι με το αρχικό όνομα του πλοίου να είναι «Amazon», αρρώστησε και πέθανε μετά από δύο μέρες. Στο δεύτερο του ταξίδι συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο, το οποίο και βύθισε. Έπειτα από το περιστατικό της μυστηριώδους εγκατάλειψής του, ο τελευταίος του καπετάνιος προσπάθησε να το βυθίσει, ρίχνοντάς το πάνω στα βράχια, για να εισπράξει την αμοιβή της ασφάλειας. Όμως το «Mary Celeste», επιβίωσε, καταδικάζοντας τον καπετάνιο του σε φυλάκιση, όπου και πέθανε, εκτίοντας την ποινή του.

Η περιβόητη «Πτήση 19»

Το περιστατικό της «Πτήσης 19» είναι εκείνο που στην ουσία παγίωσε τη φήμη του φονικού τριγώνου. Αποτελεί μία από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που έχουν καταγραφεί ποτέ, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως το κίνητρο για την ουσιαστική έρευνα του φαινομένου «Τρίγωνο των Βερμούδων», που ακολούθησε. Τον Δεκέμβριο του 1945 πέντε τορπιλοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού ξεκινούν για μια απλή περιπολίαρουτίνας από τη Φλόριντα. Ξαφνικά, η πτήση «χάνεται» για περίπου 10 λεπτά. Όταν αποκαθίσταται η επαφή, ο πύργος ελέγχου λαμβάνει παράξενα μηνύματα από τους πιλότους, ενώ οι πυξίδες λειτουργούν σαν τρελές. Τίποτα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε και τα πάντα είναι αποπροσανατόλιστα.

 Δε μπορούμε να βρούμε τη δύση. Όλα είναι λάθος. Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για οτιδήποτε. Ακόμα κι ο ωκεανός δεν είναι όπως θα έπρεπε.

Τα λόγια του πιλότου στην υπόδειξη του πύργου ελέγχου να κατευθυνθούν αριστερά.

Τα λεπτά που ακολουθούν είναι βασανιστικά, η επικοινωνία του πύργου ελέγχου με την πτήση είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ τα μηνύματα που καταγράφονται για έλλειψη καυσίμων είναι εντελώς ανεξήγητα.

Φαίνεται να μπαίνουμε σε άσπρα νερά. Είμαστε εντελώς χαμένοι. 

Η τελευταία φράση που φαίνεται να ειπώθηκε από κάποιον πιλότο της πτήσης.

Το συγκλονιστικό της υπόθεσης είναι ότι και το υδροπλάνο που έσπευσε για βοήθεια στο σημείο, αργότερα εξαφανίστηκε και αυτό, και ποτέ δε βρέθηκαν ίχνη ύπαρξης κανενός πιλότου ούτε των δύο αεροσκαφών. Οι έρευνες που ακολούθησαν για 1 ολόκληρη εβδομάδα ήταν άκαρπες και κανείς δε μπόρεσε να ερμηνεύσει το τραγικό αυτό δυστύχημα. Μοναδική ερμηνεία που δόθηκε ήταν η περίπτωση κακοκαιρίας ή κάποιου άλλου καιρικού φαινομένου, χωρίς ωστόσο ποτέ να βρεθεί κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Επιστημονική ερμηνεία

Όπως είναι αναμενόμενο, η επιστήμη προσπαθεί να απαγκιστρώσει το μυαλό του απλού ανθρώπου από το μύθο και τις ιστορίες φαντασμάτων, προσπαθώντας να δώσει μια λογική και επιστημονικά αποδεδειγμένηερμηνεία για τα περίεργα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του τριγώνου.

Οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι σε εκείνη την περιοχή σημειώνονται σφοδρές θύελλες, τυφώνες και άλλα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, που ίσως να είναι και τα σφοδρότερα όλου του πλανήτη. Αυτά τα μαινόμενα καιρικά φαινόμενα μπορεί να είναι ικανά τόσο να αλλάξουν την πορεία ενός πλοίου, όσο και να το καταστρέψουν ολοσχερώς, εξαιτίας των τεράστιων κυμάτων που δημιουργούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. 

Επιπλέον, η περιοχή έχει έντονα θαλάσσια υπόγεια ρεύματα, που μπορεί να είναι ικανά να εξαφανίσουνοποιοδήποτε ίχνος από τα συντρίμμια του ναυαγίου. Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην περιοχή του «Τριγώνου των Βερμούδων» είναι ότι παρουσιάζονται και μαγνητικές διαταραχές στις πυξίδες, που μπορεί να αποτελούν και την αιτία στα λάθη πλοήγησης του πληρώματος. Τέλος, έρευνες έδειξαν ότι από τον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού αναβλύζουν φυσαλίδες αέριου μεθανίου. Αν κάποιο διερχόμενο πλοίο βρεθεί κάτω από μία τέτοια τεράστια φυσαλίδα, τότε δημιουργείται μια μεγάλη τρύπα στη θάλασσα, που «καταπίνει» στο βυθό της το διερχόμενο πλοίο, σκεπάζοντάς το με τα ιζήματα του αερίου. Αυτό το στοιχείο μεθανίου επηρεάζει και τα διερχόμενα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο, καθώς το μεθάνιο είναι ελαφρύ και ανεβαίνει στα ανώτεραστρώματα της ατμόσφαιρας.

Λογική, παρατήρηση και εμπειρία: η αγία τριάδα της επιστήμης.

                Robert G. Ingersoll, Αμερικανός αγνωστικιστής.

Μύθος ή αλήθεια; Επιστημονικά αποδεδειγμένο ή παραφυσικό μυστήριο το φαινόμενο του Τριγώνου των Βερμούδων; 

Πολλά μπορεί να είναι τα ερωτηματικά, όπως και οι επιστημονικές μελέτες που προσπαθούν να δώσουν τη λύση του μυστηρίου που ταλανίζει την ανθρωπότητα. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η δύναμη της φύσηςδε θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει, αλλά και να μας τρομάζει.

Η Φύση δε δαμάζεται, παρά μόνο αν υποταχθείς σ’ αυτήν.

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος.

Το ακόλουθο βίντεο αποτελεί ένα Ντοκιμαντέρ για τη μυστηριώδη ιστορία του Τριγώνου των Βερμούδων, στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά γεγονότα που επιβεβαιώνουν τη φήμη του ως φονικού τριγώνου.

 

Πηγή: maxmag

Σχόλια