Η ευρωπαϊκή απάντηση στο φαινόμενο Mustang πριν 50 χρόνια, όταν τα αυτοκίνητα μύριζαν βενζίνη, κλωτσούσαν και αντιδρούσαν!

Πριν μισό αιώνα, τα αυτοκίνητα ήταν διαφορετικά. Όχι απλά διαφορετικά το ένα με το άλλο (τα ξεχώριζες από χιλιόμετρα, όχι όπως σήμερα που όλα μοιάζουν μεταξύ τους) αλλά και διαφορετικά στην οδήγηση.

Τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 60, έπαιρναν μπροστά με ένα τράνταγμα, μύριζαν λάδι και βενζίνη και απαιτούσαν πραγματικές οδηγικές ικανότητες για να μη σε σκοτώσουν στο όριο.

Τα αυτοκίνητα εκείνης την εποχής, που πιστέψτε μας θα γίνουν ξανά μόδα, περίπου όπως το βινύλιο σήμερα, σχεδιάζονταν σίγουρα με σκοπό το κέρδος αλλά και με στόχο να είναι διαφορετικά το ένα με το άλλο και καλύτερο το ένα από το άλλο.

Εκείνη την εποχή, την εποχή που το Mustang μεσουρανούσε στις ΗΠΑ αλλά ήταν απαγορευμένος καρπός στην ευρώπη, η Ford έπρεπε να παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο αλλά πιο προσιτό.

Το Ford Capri ήταν η απάντηση και ήταν αντίστοιχα επιτυχημένο.

Ford Capri
Ford Capri

Παρουσιάστηκε τη χρονιά που ο άνθρωπος περπάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη. Τότε πραγματοποιήθηκε και το θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock, ενώ την ίδια περίοδο τα πρώτα Boeing 747 πέταξαν στους ουρανούς. Την ίδια ακριβώς χρονιά, πριν από μισό αιώνα, το Ford Capri κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους δρόμους της Ευρώπης.

 

Όταν λανσαρίστηκε το 1969, το Ford Capri διαφημίστηκε ως “το αυτοκίνητο που πάντα υπόσχεσαι στον εαυτό σου” και πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι κατάφεραν να εκπληρώσουν αυτή την υπόσχεση. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, το εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία της Γερμανίας, κατασκεύασε τα επόμενα 17 χρόνια, μέχρι και το 1986, αντίτυπα του μοντέλου που εκπροσωπούσαν τρεις διαφορετικές γενιές. Από τότε αμέτρητοι οδηγοί συνέχισαν να αγοράζουν, να οδηγούν, αλλά πρωτίστως να απολαμβάνουν, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σπορ αυτοκίνητα της Ευρώπης.

Ford Capri
Ford Capri

Ένα νέο βίντεο που σηματοδοτεί τα 50ά γενέθλια του αυτοκινήτου παρουσιάζει ένα σπάνιο RS2600 Capri 150 ίππων και 200 χ.α.ω. τελικής, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι: από τη γενέτειρά του μέχρι τα δάση των γειτονικών βουνών Eifel – όπου δοκιμάστηκε διεξοδικά πριν το λανσάρισμα – και στη συνέχεια στην εμβληματική πίστα του Spa, στο Βέλγιο και του Zandvoort, στην Ολλανδία, όπου τα Capri πανηγύρισαν αναρίθμητες νίκες.

Ford Capri
Ford Capri

«Το Capri ήταν το αυτοκίνητο που έδωσε στον καθημερινό άνθρωπο τη δυνατότητα να ζήσει το όνειρό του» δήλωσε ο Steve Sutcliffe, ο δημοσιογράφος που οδήγησε το κλασικό μοντέλο της Ford σε ένα ταξίδι στον παρελθόν. «Σε έκανε να νιώθεις όμορφα πίσω από το τιμόνι, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Στην ουσία, ήταν η γνήσια απόλαυση που βιώνεις όταν οδηγείς κάτι διαφορετικό.»

Το Capri που πρωταγωνιστεί στο βίντεο στο τέλος τους άρθρου, το οποίο προέρχεται από την ιστορική συλλογή της Ford, εφοδιάζεται με V6 κινητήρα και διήνυσε πάνω από 700 χλμ. κατά τη διάρκεια των έξι ημερών που διήρκησαν τα γυρίσματα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων γύρων στην πίστα του Zandvoort. Το αυτοκίνητο, ηλικίας 47 ετών, θα μείνει αξέχαστο!

Source :

thetoc.gr

Σχόλια