Θα έχεις παρατηρήσει ότι όταν βγαίνεις έξω για ποτό, είτε σόλο με τους κολλητούς, είτε αγκαζέ με την καλή σου, σχεδόν πάντα παραγγέλνεις να πιεις ό,τι κάνεις κέφι, εκείνη τη στιγμή. Απολαυστικό μεν, καταστροφικό δε, μιας και αποτελεί το πιο κλασικό λάθος στο οποίο συνηθίζεις να υποπίπτεις όχι μόνο εσύ, αλλά όλοι μας.

Με αφορμή, λοιπόν, την κακή αυτή συνήθεια, σκεφτήκαμε να συγκεντρώσουμε όλα εκείνα τα ποτά που σε πίνουν, αντί να τα πίνεις, ώστε να τα αποφύγεις και στη συνέχεια να σου δώσουμε τις λύσεις που χρειάζεσαι, προκειμένου να μην περάσεις τις γιορτές που έρχονται στον καναπέ με πονοκέφαλο, όχι από τη γρίπη, αλλά από το άτιμο hangover.

Προσοχή σε ουίσκι, κόκκινο κρασί και σαμπάνια

«Συγκριτικά με τη βότκα, το ουίσκι εμπεριέχει περισσότερες τοξίνες με αποτέλεσμα να προκαλεί πιο εύκολα μέθη και κατ’ επέκταση hangover», τονίζει ο Dr. Yoko Inoue, με σπουδές ολιστικής διατροφής και σου εξηγεί: «Τα συντηρητικά του κρασιού, που ονομάζονται θειώδη άλατα και τα πτητικά συστατικά των ποτών είναι χημικές ενώσεις ικανές να δημιουργήσουν βλάβη στον οργανισμό. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί, το μπράντι και το ουίσκι περιέχουν πτητικά συστατικά, τα οποία επιδεινώνουν το μεθύσι, φέρνοντας τα πάνω – κάτω στα επίπεδα του PH».

Επίσης, μια μεγάλη ποσότητα μεθανόλης, που ανήκει στην κατηγορία των συνθετικών οργανικών μορίων και η οποία βρίσκεται σε πληθώρα στα σκούρα ποτά, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μέθη με ζαλάδα, πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωση, ρίγος, ναυτία και εφίδρωση. Ο Roger Corder, συγγραφέας του The Wine Diet και καθηγητής στο Barts και στο London School of Medicine, διευκρινίζει: «Η μεθανόλη ταξιδεύει μέσα στο σώμα σου μέχρι να μετατραπεί σε μεθανάλη και σε μεθανικό οξύ, τα οποία είναι νευροτοξίνες».

Από την πλευρά του, ο Boris Tabakoff, καθηγητής φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, σου εφιστά την προσοχή στο κατεξοχήν εορταστικό ποτό, τη σαμπάνια. «Το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα. Έχει αποδειχθεί ότι όσοι καταναλώνουν σαμπάνια ή οποιοδήποτε άλλο αφρώδες κρασί, όπως το Prosecco ή το Moscato d’ Asti, μεθούν πιο γρήγορα, συγκριτικά με εκείνους που προτιμούν μη ανθρακούχα ποτά».

Γύρισε σελίδα για να ανακαλύψεις όσα χρήσιμα έχει να σε συμβουλεύσει ο διατροφολόγος του Askmen για τα ποτά που τα πίνεις και δεν σε πίνουν.

Κι αφού, λοιπόν, σου επισημάναμε ποια ποτά πρέπει να αποφύγεις να βάλεις στο στόμα σου αυτές τις γιορτές, για να τη βγάλεις καθαρή χωρίς να ταλαιπωρηθείς από τα ενοχλητικά παρελκόμενα του hangover, πάμε τώρα να δούμε ποια είναι εκείνα που για το καλό σου αξίζει να προτιμήσεις.

Πες “ναι” σε βότκα, τεκίλα και λευκό κρασί

Μιλήσαμε με το διατροφολόγο που εμπιστευόμαστε εδώ στο Askmen, τον Dr. Yoko Inoue και ιδού όσα ενδιαφέροντα μας είπε: «Το καλύτερο ποτό για να μην μεθύσεις -πάντα πίνοντας με μέτρο- είναι η βότκα. Από την άλλη, η μπίρα είναι πιθανότατα το χειρότερο».

Όπως επισημαίνει, η βότκα, η τεκίλα και το σάκε είναι τα τρία λιγότερο πιθανά αλκοολούχα για hangover, στην περίπτωση πάντα που δεν τα συνδυάζεις με ανθρακούχα αναψυκτικά. Η ζάχαρη που αυτά εμπεριέχουν επιδεινώνει την πρωινή σου αδιαθεσία.

Προτιμότερο, σύμφωνα με τον Dr. Inoue, είναι αν δεν θέλεις να πιεις για παράδειγμα σκέτη τη βότκα, να την αναμείξεις με το φρουτοχυμό της αρεσκείας σου.

Το λευκό κρασί αποτελεί επίσης μια ασφαλή επιλογή. Ωστόσο, επειδή χειμώνας είναι και το κρύο είναι τσουχτερό, το κόκκινο βγάζει το λευκό νοκ – άουτ. Μην πέσεις όμως στην παγίδα . Επέμεινε λευκά. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα το ρίξεις στην σαμπάνια. Σε προειδοποιήσαμε για τα αρνητικά της στην προηγούμενη σελίδα, μην επαναλαμβανόμαστε.

Και μία τελευταία συμβούλη από τον Dr. Yoko Inoue για να πίνεις χωρίς να μεθάς. «Μην καταναλώνεις αλκοόλ με άδειο στομάχι. Περίπου δύο ώρες πριν, φρόντισε να έχεις φάει κάτι, που θα σε κρατήσει. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, να πίνεις κατά τη διάρκεια της εξόδου σου άφθονο νερό, ώστε να διαλύεται το αλκοόλ στο αίμα και να αποβάλλεται στη συνέχεια με τη συχνή ούρηση».

Αυτά από εμάς και καλές, χωρίς hangover, γιορτές. Cheers!

Σχόλια