Στους «ζόρικους» καιρούς που ζούμε, με την ανεργία να έχει φτάσει στο 27% και τον ανταγωνισμό για μια θέση εργασίας να φαντάζει πιο σκληρός από ποτέ, ένα καλογραμμένο βιογραφικό ή ένα καλοστημένο προφίλ στο Linkledin δεν αποτελούν απλά προαίρεση αλλά επιταγή. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, ιδού δώδεκα πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις σε CV και LinkedIn αν κι εφόσον θέλεις ν’ αυξήσεις τις πιθανότητές σου να σε καλέσουν άμεσα για κάποια συνέντευξη:

Απόφυγε ν’ αναφέρεις τις δουλειές που έκανες ως φοιτητής…

Θυμάσαι την εποχή που δούλευες ντελιβεράς στον ελεύθερό σου χρόνο όταν φοιτούσες στο Πανεπιστήμιο; Ε, λοιπόν σου έχω νέα: Η συγκεκριμένη προϋπηρεσία δεν ενδιαφέρει στο ελάχιστο τον πιθανό νέο εργοδότη σου. Εκτός κι αν η νέα δουλειά που σκοπεύεις να «κτυπήσεις» (ελέω κρίσης) είναι και πάλι delivery boy, οπότε αλλάζει το πράγμα.

… αλλά και τον λογαριασμό email που έχεις με το (και καλά) έξυπνο όνομα.

Για να σε πάρουν στα σοβαρά, οφείλεις να έχεις έναν ανάλογο «σοβαρό» λογαριασμό email στον οποίο θα μπορούν να σε βρουν όλοι αυτοί με τους οποίους θα πρέπει να επικοινωνήσεις για επαγγελματικούς λόγους. Και όχι, το [email protected] δεν εμπίπτει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Πρόσεξε τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη

Κι όμως, τα συγκεκριμένα λάθη μπορεί να «σκοτώσουν» τις όποιες πιθανότητες έχεις για να «κλείσεις» μια θέση που σε ενδιαφέρει, ακόμη και αν το επαγγελματικό προφίλ σου και προϋπηρεσία «κουμπώνουν» απόλυτα με όλα αυτά που ζητά ο πιθανός νέος εργοδότης -βλέπεις, τα λάθη αυτά στα μάτια του ανθρώπου που θα εξετάσει το βιογραφικό σου φανερώνουν απροσεξία, αδιαφορία και τσαπατσουλιά. Πώς μπορείς ν’ αποφύγεις τη συγκεκριμένη παγίδα; Απλά, διαβάζοντας ξανά και ξανά όλα αυτά τα ενδιαφέροντα που έχεις γράψει και, ιδανικά -και αφού ολοκληρώσεις το δικό σου «χτένισμα» στο κείμενο- δίνοντάς το βιογραφικό σου για τσεκάρισμα σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι απόλυτα ως προς τη γνώση του πάνω στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα -αναλόγως πάντα με τη γλώσσα που χρησιμοποιείς στο CV σου.

Μην κολλάς στις «εξωσχολικές» (sic) δραστηριότητές σου

Μπορεί να είσαι ο «και γ@μώ τους ενδιαφέροντες τύπος», όμως, ειλικρινά, πόσο νομίζεις ότι μπορεί να ενδιαφέρει τον επόμενο εργοδότη σου (πρώτα ο Θεός…) αν στον ελεύθερο χρόνο σου «λιώνεις» το κορμί σου στο γυμναστήριο / βγάζεις φωτογραφίες / μαζεύεις γραμματόσημα / μαγειρεύεις; Φιλική συμβουλή: Κράτα όλα αυτά τα (πολλά) πράγματα που σε ορίζουν ως άνθρωπο για την ώρα της συνέντευξης, αφού όχι μόνο θα σε βοηθήσουν να «σπάσεις τον πάγο» με τον άνθρωπο που θα μιλήσεις αλλά κι, ενδεχομένως, να ξεχωρίσεις από τον «σωρό» των υπολοίπων υποψηφίων για τη θέση που σε ενδιαφέρει.

Πες «όχι» στις φωτογραφίες…

Ο μόνος λόγος για τον οποίο επιτρέπεται να συμπεριλάβεις κάποια φωτογραφία σου στο βιογραφικό είναι επειδή στο έχει ζητήσει ο νεός πιθανός εργοδότης σου. Κάτι ανάλογο, φυσικά, δεν ισχύει για το LiknedIn, όπου τα προφίλ χρηστών που περιλαμβάνουν φωτογραφία «μαζεύουν» περισσότερα κλικ -άρα, τα βλέπει και περισσότερος κόσμος. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, η φωτογραφία που θα βρίσκεται στη σελίδα σου να είναι αρκούντως σοβαρή και «επαγγελματική» -και όχι, η selfie που έβγαλες με τον πελεκάνο στη «Μύκονοοοοοο» πέρυσι το καλοκαίρι δεν εμπίπτει στη συγκεκριμένη κατηγορία.

.. αλλά και στην εντελώς «παραδοσιακή» και «προβλεπέ» δομή στο βιογραφικό σου.

Για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό, βρες ένα νέο, πιο ενδιαφέρον format για το βιογραφικό σου, το οποίο θα τραβήξει την προσοχή του ανθρώπου που θα το εξετάσει (ωστόσο πρόσεξε μην το παρακάνεις με την «πρωτοτυπία», τη «φρεσκάδα» και τη «χαριτωμενιά» γιατί τελικά δεν αποκλείεται να έχεις τα εντελώς αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα). Αφού διαλέξεις το format που κρίνεις κατάλληλο για την περίσταση, φρόντισε να ακολουθήσεις πιστά τις ίδιες προδιαγραφές για την εκάστοτε υποκατηγορία κειμένου μέσα στο βιογραφικό σου -αν, για παράδειγμα, αναφέρεις τον τίτλο μιας από τις δουλειές που έχεις κάνει με bold Times New Roman χαρακτήρες δεκατεσσάρων στιγμών, τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές θα πρέπει ν’ ακολουθήσεις και για τις υπόλοιπες.

Γέμισε τα (μεγάλα) κενά

Μήπως σε έχει «κοπανήσει» κι εσένα η κρίση για τα καλά, στέλνοντάς σε στο ταμείο ανεργίας για μπόλικους μήνες; Don’t worry, δεν είσαι ο μόνος. Από την άλλη, βέβαια, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που, παρά τη νοσηρή οικονομική ατμόσφαιρα, εξακολουθούν να δίνουν σημασία στα κενά που υπάρχουν σε κάποιο βιογραφικό σημείωμα -στο πόσο μεγάλα και πόσο συχνά είναι τα διαστήματα που παρεμβάλονται μεταξύ κάποιων περιόδων εργασίας, δηλαδή, πάνω στο CV του εκάστοτε υποψηφίου. Μερικά καλά τρικ για ν’ αποφύγεις να δημιουργηθούν ανάλογα κενά στο βιογραφικό σου είναι (εντελώς ενδεικτικά) δουλεύοντας εθελοντικά σε κάποιον οργανισμό που προσφέρει κοινωνικό έργο, βοηθώντας ουσιαστικά ή δρώντας ως επιχειρηματικός σύμβουλος σε κάποιον φίλο/γνωστό που προσπαθεί να «στήσει» τη δική του επιχείρηση, παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα σε αγγλικά/ μαθηματικά/κάποιο μουσικό όργανο που ενδεχομένως μπορεί να γνωρίζεις πολύ καλά κ.ο.κ.

Πέτα τη δεύτερη σελίδα

Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, φρόντισε οι πιο σημαντικές πληροφορίες για εσένα και την επαγγελματική προϋπηρεσία σου να «χωρέσουν» σε μια και μόνη σελίδα -λυπάμαι που θα στο χαλάσω αλλά τη δεύτερη σελίδα ενός βιογραφικού δεν την τσεκάρει σχεδόν ποτέ κανένας πιθανός εργοδότης, με δεδομένο ότι για μια και μόνη θέση, μπορεί κάποιες φορές να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εκατοντάδες υποψήφιοι (άρα, και να πρέπει να εξεταστούν σε ελάχιστο χρόνο ισάριθμα βιογραφικά). Αντίστοιχα, στο προφίλ σου στο LinkedIn φρόντισε να όσο πιο λιτός και περιεκτικός γίνεται.

Δεν χρειάζεται ν’ αναφέρεις σταθερό σου (αν, φυσικά, έχεις)

Ο μόνος τηλεφωνικός αριθμός που χρειάζεται ν’ αναφέρεις στο βιογραφικό σου (και μόνο σε αυτό) είναι αυτός του κινητού σου. Αυτό που ενδιαφέρει κάποιον πιθανό εργοδότη είναι να μπορεί να σε βρει ανά πάσα ώρα και στιγμή, όχι μόνο τις ώρες που «σαπίζεις» μπροστά από το Playstation στο τσαρδί σου.

Κράτα τις συστάσεις (ή αλλιώς, τα «references») για τον εαυτό σου.

Στο βιογραφικό σου αρκεί ν’ αναφέρεις μόνο ένα «διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν» ή αγγλιστί «available upon request» -βλέπεις, οι συστάσεις αποτελούν ένα από τα «χαρτιά» που δεν είναι υποχρεωτικό ν’ ανοίξεις από την αρχή αλλά μόνο στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο εργοδότη προχωρήσουν. Αντιθέτως στο LinkedIn, δεν είναι κακό να «μαζέψεις» όσο το δυνατό περισσότερα recommendations μπορείς.

Μην «το κουράζεις» με τους μήνες στο βιογραφικό σου…

Αρκεί μόνο ν’ αναφέρεις τις χρονιές που βρέθηκες στο εκάστοτε «πόστο» -περισσότερες πληροφορίες, εξάλλου, μπορείς να δώσεις στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο από κοντά. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί το ενδεχόμενο να έχεις βρεθεί σε κάποια δουλειά μόνο για μερικούς μήνες μέσα στην ίδια χρονιά (οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να δώσεις αναλυτικό «ραπόρτο»).

Απόφυγε τις μεγάλες παραγράφους στην περιγραφή των παλαιοτέρων καθηκόντων σου…

Αντί για παραγράφους, χρησιμοποίησε bullet points. Όπως λέγαμε και πιο πριν, για μια θέση, δεν αποκλείεται ο εργοδότης να πρέπει να τσεκάρει εκατοντάδες βιογραφικά, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές φορές και για εξοικονόμιση χρόνου, τα βιογραφικά με μεγάλα, ρέοντα αποσπάσματα κειμένου καταλήγουν κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων (σκληρό αλλά…). Πρόσεξε μόνο πόσα bullet points θα χρησιμοποιήσεις -αν το παρακάνεις, το κείμενό σου θα καταλήξει δυσανάγνωστο.

Source :

askmen.gr

Σχόλια