Ναι, είναι αυτό ακριβώς που έχει στο κεφάλι του ο Tommy Shelby.

Εμείς πάλι θα το λέγαμε κούρεμα – κασκέτο, χάρη στην πυκνή ίσια φράντζα και τα αυτιά και τον σβέρκο που καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα τρίχας. Προστασία προσέφερε σίγουρα. Στυλ μάλλον όχι, τουλάχιστον όχι σήμερα.

Κάπου στα τέλη των sixties, μεταλλάχθηκε στο french crop, που ακροβατούσε ανάμεσα μεταξύ «κασκέτου» και crew cut, του κλασικού κοντού αντρικού κουρέματος.

Και ερχόμαστε στα 90s και στο καπελάκι, τη μετεξέλιξη του φλώρικου mop top και του ξενέρωτου φιλαριστού καρέ, που φιγούραρε στα κεφάλια όχι μόνο των πιτσιρικάδων, αλλά και σε εκείνα διάσημων αντρών της εποχής, όπως των μελών του boy band Backstreet Boys -τι θυμηθήκαμε τώρα-, ακόμα και του David Beckham.

Στο σύγχρονο hair styling, το mop top συνεχίζει να επιβιώνει μέσα από ένα από τα πιο hype haircuts της εποχής, το taper fade.

Τι είναι το taper fade

Πρόκειται για ένα συνδυασμό του mop top/french crop/καπελάκι με το διάσημο κούρεμα των τελευταίων τριών ετών, το fade, που θέλει τα μαλλιά στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού τριμαρισμένα αρκετά ή ξυρισμένα (skin fade) και τα μαλλιά της κορυφής πιο μακριά. Το αποτέλεσμα των μαλλιών στην κορυφή είναι στρογγυλεμένο και δημιουργείται στο μέτωπο μια διακριτική, κοντή αφέλεια. Αυτή είναι η κλασική και η πιο δημοφιλής εκδοχή του taper fade.

Σε ποιο σχήμα προσώπου ταιριάζει

Βασικά, αναδεικνύει όλα τα σχήματα προσώπου, αλλά «φοριέται» διαφορετικά στο καθένα. Και εξηγούμαστε… Αν έχεις οβάλ πρόσωπο, τότε φρόντισε να μην μακρύνεις πολύ τα μαλλιά της κορυφής σου, αλλά να τα διατηρήσεις σε ένα μεσαίο ύψος, ώστε το κεφάλι σου να μην δείχνει ακόμα πιο μακρόστενο απ’ ότι ήδη είναι. Αν πάλι έχεις στρογγυλό πρόσωπο, κάνε ακριβώς το αντίθετο. Άσε το λοφίο σου να μακρύνει αρκετά -μην κάνεις σε καμία περίπτωση αφέλειες- για να χαρίσει ύψος στο πρόσωπό σου.

Πού οφείλει τη δημοφιλία του

Τα fade κουρέματα κρατούν τη σκούφιας τους από την Εδουαρδιανή εποχή, την περίοδο δηλαδή που καλύπτει την βασιλεία του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ’, από το 1901 έως το 1910 στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Εκείνη την εποχή τα μαλλιά των αντρών δεν απέπνεαν καμία φινέτσα, παρά μονάχα σκληρότητα και αγριάδα», τονίζει ο Joe Mills, ιδρυτής του The Lounge στο Σόχο και συνεχίζει: «Στις μέρες μας, το εν λόγω κούρεμα έκανε μόδα η μικρή οθόνη και η παραγωγή του BBC, Peaky Blinders».

Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν το δοκιμάσεις

Το taper fade είναι από τα κουρέματα που δύσκολα μπορείς να τα πετύχεις μόνος σου στο σπίτι, καθώς απαιτεί επιδεξιότητα στο χειρισμό όχι μόνο της κουρευτικής μηχανής, αλλά κυρίως του ψαλιδιού. Κλείσε λοιπόν ραντεβού στον κομμωτή σου και αφέσου στα μαγικά χέρια του.

Τα «όπλα» για να το φορμάρεις

Τα προϊόντα περιποίησης που θα χρειαστείς για το φορμάρισμα των μαλλιών της κορυφής εξαρτώνται από το μήκος τους. Αν για παράδειγμα έχεις επιλέξει ένα κοντό taper fade, τότε προτίμησε ένα σπρέι θαλασσινού αλατιού για φυσικό κράτημα ή πηλό/πάστα. Αν πάλι έχεις επιλέξει ένα taper fade με pompadour, τότε η πομάδα είναι η καλύτερη λύση.

Οι πιο κοινές εκδοχές του taper fade

Cropped taper disconnected undercut με αφέλειες

Το κούρεμα είναι fade, αλλά λόγω του μη αρμονικού σβησίματος των μαλλιών από την κορυφή μέχρι τον αυχένα, αποκαλείται disconnected undercut.

Taper fade με pompadour

Taper fade με επιμελώς ατημέλητο quiff

Πηγή: askmen.gr

Σχόλια