Ένας άντρας που ζει με ακεραιότητα σημαίνει ότι ξέρει να παίρνει αποφάσεις και γενικά κάνει πράξεις που εναρμονίζονται με τις κοινά αποδεκτές αξίες. Το να είσαι ακέραιος σαν άνθρωπος είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει στους άλλους πόσο ειλικρινής είσαι και πόσο μπορούν να σε εμπιστευτούν.

Αν αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρεις, οι παρακάτω τρόποι θα σού δείξουν τι χρειάζεσαι για να χτίσεις την ακεραιότητά σου σε τακτική βάση.

Για να είσαι ακέραιος θα πρέπει:

Να είσαι συνεπής με τον χρόνο

Όταν είσαι πάντα στην ώρα σου φαίνεται και είναι σαν ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης για τους υπόλοιπους. Δείχνει επίσης ότι είσαι αρκετά ώριμος να ολοκληρώσεις μια υποχρέωση και η ωριμότητα κάνει ακόμη καλύτερη την άποψη που έχουν για σένα.

Να μην αθετείς τις υποσχέσεις σου

Μια υπόσχεση είναι δέσμευση και το να κρατάς τον λόγο σου αντανακλά το πόσο αξιόπιστος είσαι. Αν λες σε κάποιον ότι θα κάνεις κάτι, φρόντισε να το κάνεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να διαλύει την εμπιστοσύνη και την πίστη όσο μια αθετημένη υπόσχεση.

Αν πάλι πιστεύεις ότι δεν είσαι σε θέση να φέρεις εις πέρας μια υποχρέωση στην ώρα της, τότε μην δεσμεύεσαι γι’ αυτήν.

Σε περίπτωση που έχεις αναλάβει να κάνεις κάτι, με βάση μια υπόσχεση, αλλά συνειδητοποιήσεις ότι σου είναι δύσκολο, τότε απλά οφείλεις να είσαι ειλικρινής και να εξετάσεις τις εναλλακτικές από κοινού με το άτομο στο οποίο έχεις δεσμευτεί. Κάθε άντρας που μένει πιστός στον λόγο του έχει να επωφεληθεί απ’ αυτό και δυναμώνει τον χαρακτήρα του.

Να ζήτας βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι

Η ιδέα ότι το να χρειαστεί ένας άντρας βοήθεια είναι ένδειξη αδυναμίας είναι εντελώς μύθος και στερεότυπο. Η αλήθεια είναι πως οι άντρες που ζητούν βοήθεια συχνά καθοδηγούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν σπαταλούν τον χρόνο τους άσκοπα. Το να παίρνεις βοήθεια δεν είναι επιβεβαίωση ανικανότητας αλλά έξυπνος τρόπος λήψης αποφάσεων. Αναγνωρίζοντας ότι είσαι μέρος μιας κοινότητας ανθρώπων, όπου προστρέχεις κάθε φορά που έχεις ανάγκη, είναι ένας απ’ τους σίγουρους τρόπους να ενδυναμώσεις τις επαφές σου, την εκτίμηση που έχουν για το πρόσωπό σου και τελικά την αυτοπεποίθησή σου.

Να ζητάς συγκεκριμένα αυτό που θες

Συχνά οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν επειδή πολύ απλά δεν το ζητάνε. Ίσως περιμένουν απ’ τους άλλους να τους καταλάβουν με βάση την ιστορία της μεταξύ τους σχέσης, την εμπειρία του παρελθόντος ή εικασίες. Αντί, λοιπόν, να αναρωτιέσαι τι κατάλαβαν, κοίτα να είσαι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος όταν ζητάς το οτιδήποτε. Αυτό άλλωστε ενισχύει την ακεραιότητά σου, ενώ πετάς στους άλλους το μπαλάκι για το αν θα το εκπληρώσουν ή όχι.

Να είσαι ειλικρινής με το τι μπορείς να δώσεις

Σε όλες τις σχέσεις -οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές και επαγγελματικές- η ειλικρίνεια για το τι μπορείς να προσφέρεις είναι κρίσιμη. Το να δίνεις σε κάποιον την δυνατότητα να επιλέξει με βάση τις ικανότητές σου είναι δίκαιο. Αυτό μπορεί να γίνεται συνεχώς μέσα από μικρές πράξεις όπως το να πεις σε ένα φίλο σου ότι μπορείς να πας για τρέξιμο μόνο μια φορά τη βδομάδα, το να κρατάς ενήμερο έναν συνεργάτη για το μέχρι που έχεις προχωρήσει το δικό σου κομμάτι σε ένα κοινό project, να έχεις ξεκαθαρίσει σε μια σύντροφο ποιες προσδοκίες μπορεί να έχει από τη σχέση σας κτλ. Αν μπορείς να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με το τι θέλεις, τότε είναι πιο εύκολο να δίνεις συνεχείς υποσχέσεις στους άλλους για το τι μπορείς να προσφέρεις.

Σχόλια