Έχει ταυτιστεί ως επί το πλείστον με κάτι ιδρωμένα καλοκαιρινά μεσημέρια στο beach bar, με ταχεία, εμβόλιμη κατανάλωση για γρήγορο «αποτέλεσμα» σε στιγμές διασκέδασης. Ξεροστάλιαζε εξ’ ορισμού μέσα σε στενά σφηνάκια, με φέτα πορτοκάλι, λεμόνι ή σκέτη (για τα «γερά ποτήρια») ενώ η αμέσως επόμενη διαχρονική και πιο εξευγενισμένη,εκδοχή της, η Margarita ήταν ανέκαθεν εξαιρετική επιλογή για cocktail, αλλά όχι αρκετή για να αποκαταστήσει τη φήμη της τεκίλας συνολικά. Όποιος σκεφτεί όλα αυτά σήμερα, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος που πίναμε και σκεφτόμασταν για την τεκίλα επί μακρόν δεν ανταποκρινόταν με τίποτα στο πόσο πολύ τελικά αξίζει αυτό το υπέροχο, πολυδιάστατο απόσταγμα.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την εμφάνιση αρκετών μπαρ που δήλωσαν εξειδίκευση στην τεκίλα στιβάζοντας πολυάριθμες ποιοτικές ετικέτες στα ράφια τους, αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή που της έδωσαν οι mixologists, η τεκίλα έχει αποκτήσει μία μεστή, premium διάσταση, θέση και λόγο ύπαρξης στα πιο σύγχρονα και απαιτητικά cocktails. Και μιας και ο υδράργυρος αρχίζει να πλησιάζει σε ενδείξεις εκείνες του Μεξικού, ζητήσαμε συνταγές για cocktails με βάση την τεκίλα από κορυφαίους Έλληνες bartenders.

Hanky Panky Twist

Από το Θοδωρή Πύριλλο (A For Athens).

Υλικά
60ml tequila Blanco
20 ml vermouth del professore
2.5 ml apricot brandy
2 dashes bergamot bitters

Εκτέλεση
Πρόκειται για παραλλαγή του κλασικού cocktail, με τεκίλα αντί για τζιν:Ανακατεύουμε και σουρώνουμε σε ποτήρι του cocktail που έχουμε αρωματίσει προηγουμένως με λικέρ amaro. Ανακατεύουμε με πάγο και γαρνίρουμε με άνθη από θυμάρι και ελιές σαν συνοδευτικό.

Smoked julio

Από το Μανόλη Λυκιαρδόπουλο (Theory Bar & More).

Υλικά
30 ml tequila Reposado Don Julio
30 ml Vinsanto wine 12 years aged αρωματισμένο με κόκκους καφέ
Campari 30 ml

Εκτέλεση
Σε ένα mixing glass βάζουμε όλα τα υλικά μαζί με πάγο και ανακατεύουμε Σερβίρουμε σε old-fashioned ποτήρι με μεγάλο κομμάτι πάγου. Γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού και αρωματιζουμε με σπρέι από mezcal.

Electric Litany

Από το Νίκο Σουρμπάτη (Dos Agaves).

Υλικά
50 ml tequila Don Julio Reposado infused φασκόμηλο
20 ml shrub(απο μηλόξυδο)με γεύση ανανά
30 ml κίτρινο grapefruit
1 dash Aztec chocolate bitters

Εκτέλεση
Τοποθετούμε ολα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε flute ποτήρι σαμπάνιας ποτήρι χωρις πάγο. Γαρνίρουμε με ενα άνθος απο φασκόμηλο.

Tommy’s Margarita

Από τον Ανέστη Ζαμανόπουλο.

Υλικά
60ml 100% agave tequila Reposado
30ml φρέσκο χυμό από lime
15ml νέκταρ αγαύης

Eκτέλεση
Αφού χτυπήσουμε όλα τα υλικά μαζί ,σουρώνουμε και σερβίρουμε σε coupé ποτήρι που έχουμε ήδη παγώσει.

Sangre y Arena

Από την ομάδα του The Clumsies.

Υλικά
Vida mezcal Don Julio Reposado
P.X sherry
Σπιτική μελάσα απο ρόδι
Walnut bitters

Εκτέλεση
Πρόκειται για παραλλαγή του Blood and Sand με τεκίλα. Ελαφρώς ξηρό, γλυκό και λιγο καπνιστό λόγω του mezcal. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός του mezcal και αφού το προσθέσουμε κάνουμε roll. Σερβίρεται σε πιατάκι με άμμο απο τρίμμα πορτοκαλιού και μπανάνα αποξηραμένη (sand)μαζί με μερικές σταγόνες απο μελάσα ροδιού (blood).

Σχόλια