Είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύονται απο επιχειρηματίες , πολιτικοί, ηγέτες κρατών και celebrities. Είναι ο πλεον κορυφαίος στο είδος του στην Κύπρο στη φύλαξη των πιο σημαντικών ανθρώπων της χώρας και του εξωτερικού. Το Menstyle.com.cy , εξασφάλισε μια αποκλειστικη συνέντευξη απο τον Χρίστο Ζαμπακίδη…ο οποίος μας μίλησε για τις δυσκολίες της δουλειάς του αλλά και τι τον έκανε να πάρει τον δρόμο αυτό του επαγγέλματος.

Θα σε πάρω πολλά χρόνια πριν. Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα;   

Από μικρός που θυμάμαι τον εαυτό μου ήμουν άτομο που πάντα μου άρεσαν οι προκλήσεις, το μυστήριο και η περιπέτεια. Οταν το 2000 ξεκίνησα σαν φύλακας στην Αμερικανική πρεσβεία, κατάλαβα ότι ήθελα να ασχοληθώ πλήρως επαγγελματικά με τον ‘τομέα’ αυτό, φυσικά μη γνωρίζοντας που θα με οδηγούσε το μονοπάτι αυτό. Η δουλειά του φύλακα ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την πορεία μου του τότε μέχρι και το σήμερα. Γνώριζα εκ των προτέρων ότι για να ονομάζεται κάποιος επαγγελματίας θα απαιτούσε θυσίες, επιμονή,υπομονή και πάνω από όλα ψυχραιμία. Έθεσα στόχους τους οποίους και άρχισα σιγά σιγά με βήματα σταθερά να υλοποιώ.

Για εμένα ήταν ξεκάθαρο που ήθελα να φτάσω. Έκανα ενδελεχής έρευνες και έτσι άρχισα να ταξιδεύω και να εκπαιδεύομαι σε χώρες που είχαν πολύ ανεπτυγμένο τον τομέα του επαγγελματία ‘σωματοφύλακα’. Τα στάδια της εκπαίδευσης που έτυχα ήταν αρκετά.

Το να έχει κάποιος το δικαίωμα να ονομάζεται Επαγγελματίας Σωματοφύλακας πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να διαχειριστεί με ψυχραιμία, και φυσικά με τις απαραίτητες γνώσεις, όλα όσα εσωκλείει η λέξη σωματοφύλακας.

Το να είσαι υπεύθυνος για την ζωή και σωματική ακεραιότητα του/των πελατών σου δεν είναι παίξε -γέλασε.

Στην πορεία σου μέσα στο χώρο ποια ήταν θεωρείς τα μεγαλύτερα εμπόδια τα οποία βρήκες;

Δεν θα το ονομάσω εμπόδιο αλλά πρόκληση, η οποία ήταν να μπορέσεις να εμπνεύσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη ώστε κάποιος να σου εμπιστευτεί την ζωή και σωματική ακεραιότητα του. Χρειάστηκε χρόνος και επιμονή.

Το κυριότερο εμπόδιο όμως που είχα να αντιμετωπίσω ήταν η τελείως λανθασμένη ταύτιση από τον κόσμο του Επαγγελματία Σωματοφύλακα με εκείνη του απλού Φύλακα.

Αυτό με τα χρονιά, ευτυχώς άλλαξε και τώρα υπάρχει ο σωστός διαχωρισμός.

Είναι τελικά τόσο επικίνδυνο επάγγελμα ;

Το επάγγελμα μας ΝΑΙ είναι πολλές φορές επικίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα υψηλού κίνδυνου (προσωπικότητες κλπ.)

Η απουσία της σωστής κατάρτισης, των γνώσεων και της εμπειρίας μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένης και της δίκης μας. Τα σημαντικότερα συστατικά είναι :

-η απόλυτη ψυχραιμία ,

-η ορθή διάγνωση του πιθανού κίνδυνου

-η εκπόνηση σεναρίων και η εξεύρεση μεθόδων προστασίας για κάθε ενδεχόμενο

Εν ολίγης, η δουλειά ενός σωματοφύλακα είναι 95% τις εκατό πρόληψη και αποτροπή και 5% καταστολή

Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζεις σε κάθε σου αποστολή;

Η κάθε αποστολή είναι ιδιάζουσα.

Εμπερικλείει διαφορετικούς κινδύνους. ανάλογα με το άτομο η τα άτομα που έχεις να προστατεύσεις.   

Περίγραψε μας την καθημερινότητα σου ως σωματοφύλακας…

Ένας επαγγελματίας σωματοφύλακας πρέπει  καθημερινά να ενημερώνεται και να μελετά.  

Οφείλει αλλά και πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται σε όλο το κόσμο :  από τρομοκρατικά χτυπήματα μέχρι νέες τεχνολογίες και προϊόντα  που εμφανίστηκαν για να μπορεί να τις αναγνωρίσει σε περίπτωση που τις εντοπίζει,  να είναι σε θέση  να αναγνωρίσει πιθανές απειλές

Πρέπει να είναι σε θέση να αντιληφθεί ύποπτες κινήσεις και άλλες παραμέτρους που μπορεί να οδηγήσουν σε κτύπημα απειλεί μέσο κινήσεων σύμβολον χαρακτηριστικόν κάποιου που θέλει να κάνει  ένα χτύπημα. 

Πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση και να είναι γνωστής  πολεμικών τεχνών, χρήσης οπλών, και αλλά πολλά που  είναι απόλυτα αναγκαία για να είναι σε θέση να προστατεύσει τον πελάτη του και να τον φυγαδεύσει με απόλυτη ασφάλεια

Ποια είναι τα εφόδια και χαρακτηριστικά τα οποία πρέπει να διαθέτει κάποιος ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα;

ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΤΟ 100 ΤΙΣ 100 Του Εαυτού ΣΟΥ.

Μιλάμε  για ανθρώπινες ζωές οπού τα λάθη δεν έχουν χώρο.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη αποστολή που είχες μέχρι τώρα στην πορεία του επαγγέλματος σου;

Όλες οι αποστολές είναι δύσκολες γιατί το κάθε άτομο έχει διαφορετικό κίνδυνο. H πιο επικίνδυνη αποστολή ήταν η προστασία για μεταφορά πολύτιμου λίθου τεράστιας αξίας με τον πελάτη εντός ξένης χώρας και ακόμα μια στην οποία εντοπίσαμε τα ύποπτα άτομα έγκαιρως και αποτρέψαμε τα χειροτέρα.

Εχεις βραβευτεί αρκετές φορές ως ένας από τους καλυτέρους σωματοφύλακες-ντεντέκτιβ. Μίλησε  μας  λίγο για αυτά τα βραβεία.

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και δίνεις το 100 της 100 του εαυτού σου τότε έρχεται η στιγμή να εκτιμηθεί η δουλειά σου και τότε καταλαβαίνεις ότι όλες οι προσπάθειες που έκανες τόσα χρονιά δεν πήγαν χαμένα.Τα βραβεία είναι η κινητήριος δύναμή για να συνεχίσεις με περισσότερο ζήλο αυτό που κάνεις καθώς επίσης και ηθική ικανοποίηση ότι κάποιοι εκτιμούν το έργο σου.

Σχόλια