Πώς να κερδίσεις τις εντυπώσεις παίζοντας με το μυαλό του «ανακριτή» σου.

Το ότι η επιτυχία είναι και θέμα ψυχολογίας μάλλον το γνωρίζεις. Από αυτόν τον γενικό κανόνα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση και η συνέντευξη που θα πρέπει να δώσεις προκειμένου να «ντιλάρεις» την επόμενη δουλειά σου. Αυτή είναι άλλωστε και η πρώτη επίσημη γνωριμία με τον μελλοντικό εργοδότη σου. Ιδού μερικά χρήσιμα ψυχολογικά τρικ που θα σου δώσουν το απαραίτητο «σπρώξιμο» όταν το χρειάζεσαι περισσότερο.

Ζέστανε τα χέρια σου

Κανόνισε να φτάσεις στο χώρο που θα γίνει η συνέντευξη λίγα λεπτά νωρίτερα και πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, κατευθύνσου στο μπάνιο για να ζεστάνεις τα χέρια σου, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό από τη βρύση του νιπτήρα ή τον στεγνωτήρα χεριών. Δώσε βάση στη συγκεκριμένη λεπτομέρεια, πολύ απλά γιατί όταν έρθει η ώρα της πρώτης χειραψίας με τον άνθρωπο με τον οποίο θα πρέπει να μιλήσεις, τα ζεστά, στεγνά χέρια δημιουργούν αίσθημα οικειότητας, σε αντίθεση με τα υγρά και κρύα, που δημιουργούν αίσθημα επιφυλακής κι απόσταση.

Αντίγραψε τις κινήσεις του συνομηλιτή σου

Η μίμηση των κινήσεων αλλά και του ρυθμού αναπνοής αποτελεί ένα από τα πιο παλιά κόλπα για να κερδίσεις άμεσα την εμπιστοσύνη του συνομιλητή σου, αφού με τον τρόπο αυτό του περνάς το υποσυνείδητο μήνυμα ότι βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος. Πρόσεξε όμως να μην το παρακάνεις με το «κοπιάρισμα» γιατί δεν θέλει και πολύ για να σε περάσουν για «ψυχάκια». Για την ακρίβεια, αντί να κάνεις τις ακριβώς ίδιες κινήσεις, φρόντισε να κάνεις παρόμοιες -για παράδειγμα, αν ο άνθρωπος με τον οποίο συνομιλείς ξύσει τη μύτη του με το αριστερό του χέρι, μετά από λίγο ακούμπησε το πρόσωπό σου με το δεξί, αν σταυρώσει τα πόδια του βάζοντας από κάτω το δεξί του πόδι, σταύρωσέ τα κι εσύ αλλά βάζοντας από κάτω το αριστερό κοκ.

Μην βιάζεσαι να απαντήσεις

Είναι απόλυτα φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να σου δημιουργείται η επιθυμία να απαντήσεις σε κάθε ερώτηση που σου γίνεται το συντομότερο δυνατό -τόσο γιατί θέλεις να δείξεις προθυμία στον «απέναντι», όσο κι επειδή κατά τη διαδικασία (ειδικότερα δε κατά τα πρώτα λεπτά αυτής) παίζει και ο παράγοντας του άγχους. Όμως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να βιάζεσαι -άρα, μη διστάσεις να καθυστερήσεις την απόκρισή σου στην εκάστοτε ερώτηση που θα σου γίνει κατά μερικά δευτερόλεπτα. Με τον τρόπο αυτό η εκφορά σου θα είναι καλύτερη αλλά και οι απαντήσεις σου θα ακούγονται πιο «δουλεμένες», ενώ κι εσύ θα δείχνεις πιο σίγουρος για τον εαυτό σου και, κυρίως, για όσα λες στα μάτια του συνομιλητή σου.

Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματός σου

Οποιοδήποτε νευρικό τικ ενώ μιλάς όπως, για παράδειγμα, το «σπάσιμο» των δακτύλων σου ή το παιχνίδι με κάποιο στυλό, μπορεί να δημιουργήσει εκνευρισμό, να περάσει το λάθος μήνυμα και, το βασικότερο, να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις. Φερ’ ειπείν, το «σταύρωμα» των χεριών σου ενώ μιλάς περνάει το υποσυνείδητο μήνυμα ότι είσαι ένας άνθρωπος «κλειστός», σε άμυνα και απρόθυμος για συνεργασία. Αντιθέτως, αν γύρεις το σώμα σου ελαφρώς προς το μέρος του συνομιλητή σου ενώ εκείνος σου μιλάει, περνάς το μήνυμα ότι τα λεγόμενά του σου προξενούν μεγάλο ενδιαφέρον.

Δημιούργησε δεσμούς με το συνομιλητή σου

Η ύπαρξη κοινών ενδιαφερόντων και κοινών σημείων αναφοράς δημιουργεί ένα είδος πιο «προσωπικού δεσίματος» με τον άνθρωπο που σου παίρνει συνέντευξη, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό τον βοηθάς να σε θυμηθεί, ξεχωρίζοντας σε έτσι από το «σωρό» των υπολοίπων υποψηφίων για τη θέση για την οποία γίνεται η κουβέντα. Οι πιο «σίγουροι» και δοκιμασμένοι τρόποι για να δημιουργήσεις τέτοιου είδους δεσμό είναι (εντελώς ενδεικτικά) κάνοντας κάποιο θετικό σχόλιο για τις ερωτήσεις που σου γίνονται, για τη διακόσμηση του γραφείου του ή, αν το επιτρέπει η περίσταση, φέρνοντας την κουβέντα στα αθλητικά, σχολιάζοντας κάποια φωτογραφία που υπάρχει στο γραφείο και στην οποία ο συνομιλητής σου εμφανίζεται με την οικογένειά του κοκ.

Οραματίσου την τέλεια συνέντευξη

Ένα ακόμη καλό τρικ που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις την ώρα της κρίσεως είναι να βάλεις τον εαυτό σου στο «τριπάκι» ότι όλα θα πάνε καλά, μερικές ημέρες πριν τη συνέντευξη. Για να το θέσουμε διαφορετικά, το ραντεβού με τον headhunter ή με το -πιθανό- αφεντικό σου δεν διαφέρει σε τίποτα από κάποιο κρίσιμο αγώνα που θα πρέπει να δώσει η ομάδα σου -είναι προτιμότερο λοιπόν η ομάδα να κατέβει στο γήπεδο έχοντας θετική ψυχολογία παρά φοβισμένη και με το άγχος να της «κόβει» τα πόδια. Κατ’ αντιστοιχία, το ίδιο πράγμα ισχύει όχι μόνο για τη «μεγάλη» συνέντευξη σου αλλά και για οποιαδήποτε άλλη σημαντική στιγμή στη ζωή σου. Κοινώς, σκέψου ότι όλα θα πάνε καλά και έχεις ήδη κάνει τη μισή «δουλειά».

Διάβασε σωστά το προσώπό του

Μη ξεχνάς να τσεκάρεις σε τακτά χρονικά διαστήματα τη γλώσσα του σώματος και, κυρίως, την έκφραση του προσώπου του «απέναντι» αφού με τον τρόπο αυτό μπορείς να εισπράξεις σημαντικές πληροφορίες για το πόσο καλά ή άσχημα πηγαίνει η συνάντησή σας. Για παράδειγμα, αν ο συνομιλητής σου επιμένει να επιδιώκει οπτική επαφή μαζί σου, είναι πολύ πιθανό να θέλει από εσένα να αναπτύξεις περισσότερο ή να εξηγήσεις περαιτέρω κάποια από τα λεγόμενά σου. Με τον τρόπο αυτό -«πιάνοντας», δηλαδή, ανάλογα υπονοούμενα και αποκρινόμενος άμεσα σε αυτά- θα μπορέσεις να διατηρήσεις έναν καλό ρυθμό στην κουβέντα αλλά και να δείξεις ότι συνεννοείστε με τον «ανακριτή» σου χωρίς μεγάλη δυσκολία, κερδίζοντας εν τέλει τις εντυπώσεις.

Σχόλια