Ο Σωκράτης το είχε πει κάπως έτσι: «Να παντρεύεστε οπωσδήποτε. Αν πάρετε μια καλή σύζυγο, θα καταλήξετε ευτυχισμένοι. Αν πάρετε μια κακή σύζυγο, θα καταλήξετε φιλόσοφοι». Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, κάτι κερδίζεις από έναν γάμο. Ποιο είναι το μυστικό για να κρατήσει; Ο καθένας εμπειρικά έχει να επικαλεστεί από κάτι. Ποια είναι όμως αυτά στα οποία όλοι εκ των υστέρων συμφωνούν ότι πρέπει να ισχύουν για να πιάσει τόπο το «βίος ανθόσπαρτος»;

Να μην το κρατάς «μανιάτικο»

Δεν είναι δα και κανένα νέο, το ξέρεις ήδη πως η οικειότητα φέρνει προστριβές, γκρίνια, τσακωμούς και γενικά ένταση. Είναι αυτό που έλεγαν οι παλιοί «έρωτας χωρίς πείσματα δεν έχει νοστιμάδα». Δεκτό, αρκεί το πείσμα να μην είναι γαϊδουρινό. Το άχτι και η μνησικακία δεν χρειάζεται να καλλιεργούνται προς τον άνθρωπο με τον οποίο σκοπεύεις να κοιμάσαι κάθε βράδυ από ‘δω και πέρα, εκτός κι αν το σενάριο να συνάψεις έναν τοξικό γάμο είναι αυτό που σε ψήνει πιο πολύ. Η συμβίωση πάει πακέτο με την κατανόηση. Τα ψέματα που κρύβουν δόλο, η απιστία και οι σοβαρές προσβολές είναι χονδρικά οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες αξίζει να βρεθείτε σε ένταση. Για όλα τα υπόλοιπα μην χαραμίσετε πάνω από ένα μισάωρο. Καλά κατάλαβες, μαζί με τη μανούλα σου ήρθε η ώρα να αποχωριστείς και τον «φίλο» σου τον εγωισμό. Ζήτα «συγγνώμη» ακόμα κι όταν δεν φταις για να πάτε παρακάτω. Η ευτυχία δεν κρύβεται πάντα στην απόδοση της δικαιοσύνης.

Ο γάμος δεν σε ολοκληρώνει σαν άνθρωπο

Ναι, είναι πολύ ρομαντικό να πιστεύεις ότι η καλή σου είναι αυτό που λέμε το «άλλο μισό» σου. Μάντεψε: Δεν είσαι παζλ, ούτε μισός άνθρωπος. Το να μπεις ως τέτοιος όχι μόνο σ’ ένα γάμο, αλλά ακόμα και σε μια απλή σχέση, είναι μια κακή αρχή. Ο ετεροπροσδιορισμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος για όποιον μοιράζεται τη ζωή του με κάποιον άλλο. Το δύσκολο είναι να κρατήσεις ένα κομμάτι από το «εγώ» χωρίς να παρασυρθεί το «εμείς». Αν και παντρεμένος, συνέχισε να επιδιώκεις να κάνεις πράγματα μόνος ή με τους φίλους σου, αποκλειστικά για σένα, τα οποία να σ’ ευχαριστούν. Μην ξεχάσεις ποιος ήσουν προτού ανέβεις αυτά τα ρημάδια τα σκαλιά της εκκλησίας. Πρότρεψέ τήν να κάνει το ίδιο. Ίσως έτσι να παρασύρεις κι εκείνους τους ορκισμένους εργένηδες φίλους σου οι οποίοι θεωρούν το γάμο σκλαβιά. Φέρε τα πράγματα στα μέτρα σου και μην πέσεις στη λούμπα των κλισέ.

Δεν είναι 50/50

Μακάρι να ήταν, αλλά δεν είναι. Αυτό το «πλύνε εσύ τα πιάτα να κάνω εγώ το σίδερο» κ.ο.κ. δεν πρόκειται να γίνει παραπάνω από μετρημένες στα δάχτυλα φορές. Αν τελικά καταφέρετε να επιτύχετε αυτό το απόλυτο «μισά-μισά ο καθένας», μάλλον θα έχετε μεταμορφωθεί σ’ ένα απ’ αυτά τα σχολαστικά ζευγάρια-ρομπότ που όλοι υποτίθεται ότι ζηλεύουν, αλλά κατάβαθα κανείς δεν θέλει να συναναστρέφεται. Και οι δυο κάπου θα ριχτείτε και κάπου θα έχετε αβάντες. Προσοχή όμως, το ποσοστό δεν πρέπει να είναι ούτε αυστηρά 50-50, αλλά ούτε 70-30, αν με πιάνεις.

Χειρίσου το γάμο σαν επιχείρηση

Όχι, δεν σε σπρώχνουμε να σκεφτείς ωφελιμιστικά και να παντρευτείς μια πλούσια νύφη. Όπως, όμως, μια επιχείρηση, έτσι και ο γάμος προϋποθέτει καλή και εύρυθμη συνεργασία. Μόνο αν λειτουργείτε σαν καλά συνεταιράκια με τη μέλλουσα σύζυγο θα κρατήσετε το «μαγαζάκι» ανοιχτό και «κερδοφόρο». Κακά τα ψέματα, ο γάμος νομοτελειακά αποτελεί συμμαχία, αγώνα κοινής επιβίωσης, βάση για εξέλιξη και -προαιρετικά- προϋπόθεση για αναπαραγωγή του είδους. Καλή η καψούρα και το πάθος, εννοείται κρατούν τη σχέση ζωντανή, αλλά αν κάνετε καλή ομάδα κυρίως σε ξαπλωτή στάση και λιγότερο στα όρθια, μάλλον περνάτε βέρες για λάθος λόγους.

Το ότι παντρεύεσαι δε σημαίνει ότι «ησυχάζεις»

Κανείς δε σου εγγυάται ότι δεν θα χωρίσεις, ούτε ο παπάς, ούτε ο Θεός ο ίδιος. Το πιο αυτοκαταστροφικό πράγμα που μπορεί να σκεφτεί ένας δεσμευμένος είναι ότι έδεσε το γάιδαρο ή ότι τον έδεσαν ως γάιδαρο. Σίγουρα ο γάμος δίνει την αίσθηση της ασφάλειαςωστόσο η μεταξύ σας σχέση θα συνεχίζει ν’ απαιτεί μεγάλη προσοχή και φροντίδα, ίσως μεγαλύτερη κι από πριν, αφού πλέον όλα θα έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται ανελέητα. Εκείνη, όμως, θα εξακολουθεί να είναι γυναίκα, εσύ άντρας και οι πειρασμοί μια χαρά θα κυκλοφορούν εκεί έξω ψάχνοντας να χτυπήσουν στην πιο ευάλωτη στιγμή. Αν θες να εξαντλήσεις τα χρονικά περιθώρια του γάμου σου, δες τον σα μια αφορμή να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, σύντροφος, εραστής, φίλος και όχι σαν μια βολική συνθήκη για να θεωρήσεις δεδομένο ό,τι σε συμφέρει. Μην εφησυχάζεις, λοιπόν.

Πηγή: askmen.gr

Σχόλια