> Το ρύζι είναι η μοναδική τροφή που μπορεί να μαγειρευτεί με όλες τις άλλες, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζει πιάτα που καλύπτουν το πλήρες το φάσμα ενός γεύματος: ορεκτικά, σαλάτα, κυρίως και γλυκό.

> Λέγεται πως υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες ρυζοφάγων: αυτοί που το τρώνε «σπυρωτό» κι εκείνοι που το προτιμούν «χυλωμένο».
Λάθος! Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γη, το θέλουν «κολλώδες» ώστε να τρώγεται με τα τσοπστικ. Έτσι, για «σπυρωτό» ρύζι αγοράζεις parboiled, που όσο και να το βράσεις δεν λασπώνει. Για «χυλωμένο» ρύζι παίρνεις «γλασέ», «αρμπόριο» και «καρναρόλι». Για «κολλώδες» ρύζι προτιμάς «μπασμάτι» ή «τζάσμιν».

Πολλοί απεχθάνονται το ριζότο γιατί είναι «χυλωμένο».

> Το ρύζι από τη φύση του είναι εντελώς άνοστο, γι’ αυτό χρειάζεται να βράσει σε ζωμό (βοδινού ή κοτόπουλου), ή να βράσει μαζί με άλλα υλικά, ή να «καεί» με βούτυρο μόλις είναι έτοιμο, ή να βάλεις μια σάλτσα από πάνω του ή ένα γιαούρτι. Μια άλλη μέθοδος για να νοστιμίσει κάπως είναι να τσιγαριστεί σε λάδι μέχρι να «ιδρώσει» και στη συνέχεια να προστεθεί το νερό. Πριν, όμως απ’ όλα αυτά, το ρύζι χρειάζεται καλό ξέπλυμα με κρύο νερό προτού αρχίσει να μαγειρεύεται.

Το «σπυρωτό» ρύζι, αν δεν έχει κάτι από πάνω του, δύσκολα τρώγεται.

Τα ρύζια βράζονται με τρεις μεθόδους. Για τα «χυλωμένα», προστίθεται στο σκεύος με το ρύζι ζωμός σιγά σιγά, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς και καλά. Για το «σπυρωτό» υπάρχουν δύο τεχνικές. Στην πρώτη, ρίχνουμε το ρύζι σε νερό που βράζει και μόλις γίνει το σουρώνουμε. Η άλλη τεχνική έχει ως εξής: η αναλογία ρυζιού προς νερό είναι 1 προς 2,5. Βάζουμε λοιπόν να βράσει το 2,5 νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το 1 ρύζι, κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε το σκεύος. Μόλις «σωθεί» το υγρό και σχηματιστούν τρύπες στην επιφάνειά του είναι έτοιμο. Για «κολλώδες» ρύζι προτιμάμε το μαγείρεμά του στον ατμό.

Το ρύζι στον ατμό κολλάει και τρώγεται με τσοπστικς.

> Παρότι η πρόταση «χοντρός Ασιάτης» αποτελεί το τελευταίο σύντομο ανέκδοτο, το ρύζι έχει αρκετές θερμίδες: συγκεκριμένα 365 για κάθε 100 γραμμάριά του. Αυτό, χωρίς να υπολογίζουμε σάλτσες, λιπαρά και άλλα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του.

Σχόλια