Η σημερινή συνάντηση στην ΜΕΠΕΥ διεξάχθηκε σε αρκετά καλό κλίμα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ηλίας Μαρκάτζιης, και πρόσθεσε ότι «έχουμε δρόμο να διανύσουμε».

Ερωτηθείς για τη σημερινή συνεδρία της ΜΕΠΕΥ, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι έγινε μια συζήτηση εποικοδομητική.

«Μπήκαν κάποιες ιδέες κάτω, κάποια στοιχεία, κάποιες περιγραφές, όπως μας είχε συζητηθεί από τον Πρόεδρο της ΜΕΠΕΥ στην προηγούμενη συνάντηση. Υπήρξαν κάποιοι προβληματισμοί πάνω σε κάποιες τοποθετήσεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά θεωρώ ότι είναι στα πλαίσια της συζήτησης, του διαλόγου, το κλίμα ήταν αρκετά καλό στη συνάντηση και θεωρώ ότι ήταν ακόμα ένα βήμα στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγουμε για να φτάσουμε κάπου. Εμείς κάναμε ακριβώς όπως αναγράφεται και στα πρακτικά της προηγούμενης συνάντησης και ότι μας ζητήθηκε το παραδώσαμε στον Πρόεδρο της ΜΕΠΕΥ. Άρα, όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση του. Έκανα μια σύντομη παρουσίαση των στοιχείων που δώσαμε στον Πρόεδρο, αλλά αν ο Πρόεδρος θέλει να δώσει όλα τα στοιχεία είναι δικό του θέμα. Επειδή άκουσα ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις παραπονέθηκαν ότι δεν ετοιμάσαμε αυτά που έπρεπε, δεν είναι αλήθεια αυτό. Όλα είναι έτοιμα και έχουν παραδοθεί στον Πρόεδρο. Απλώς, κατά την ώρα της συνάντησης έκανα μια σύντομη παρουσίαση των όσων έχουμε καταθέσει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι «έχουμε δρόμο να διανύσουμε, γι’ αυτό αφιερώσαμε σήμερα δύο περίπου ώρες συνάντησης πάνω σε αλληλοπληροφόρηση και πληροφόρηση του ίδιου του Προέδρου για τις θέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή της συνδικαλιστικής πλευράς και της πλευράς του Υπουργείου Παιδείας».

«Απ’ εκεί και πέρα, θεωρώ ότι έγινε και μια συζήτηση, μια ανάπτυξη ιδεών, που είναι κάτι πολύ υγιές σε ένα διάλογο», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ τι θα γίνει με τα μαθήματα που έχασαν οι μαθητές που φοιτούν σε σχολικές μονάδες στις ορεινές περιοχές, και οι οποίες λόγω των καιρικών συνθηκών, παρέμειναν κλειστές, ο κ. Μαρκάτζιης είπε: «Να μην ανησυχεί κανένας γι’ αυτά τα θέματα».

«Πάνω απ’ όλα είμαστε παιδαγωγοί και ασφαλέστατα, θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν για τα παιδιά που έχασαν μαθήματα. Δεν θα θυματοποιήσουμε κανένα μαθητή, όπως κάνουμε άλλωστε πάντα. Ότι πρέπει να γίνει, ξέρει το σχολείο πως πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσει. Έχουν και τις δικές μας οδηγίες και τη δική μας έγκριση για οτιδήποτε αποφασίσουν», σημείωσε.

Σε ερώτηση σε ποια φάση βρίσκονται τα θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι βρίσκονται σε συναγερμό οι περισσότερες σχολικές εφορείες και είναι καθοδόν να αρχίσουν την υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν το συντομότερο.

«Έχουν μπει σε μια διαδικασία σχεδιασμού της δουλειάς που θα κάνουν, όπως ετοιμασίας των όρων ούτως ώστε να βγουν προσφορές. Εγώ ελπίζω ότι σύντομα θα είναι ορατά τα αποτελέσματα, θα είναι ορατή η υλοποίηση της περίφραξης καταρχήν. Έχουμε το θέμα του φύλακα, όπου οι σχολικές εφορείες είναι στη διαδικασία να βρουν φύλακα για το κάθε ένα σχολείο. Άρα, τα δύο μεγάλα θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κάποιων σχολείων που είχαν προτεραιότητα και υπάρχουν τα κονδύλια για γίνουν οποιαδήποτε έργα χρειάζονται για την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων κάποιων σχολείων που την χρειάζονται. Για την Κάρτα Εισόδου, έχουμε στείλει τα πάντα, παρόλο που δόθηκαν οδηγίες προς τους διευθυντές να μην προχωρήσουν. Εγώ θεωρώ ότι θα γίνουν σοφότερες σκέψεις και η Κάρτα θα προχωρήσει. Δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει και είναι κάτι που προσφέρει μια προστιθέμενη αξία και προ πάντων καλλιεργεί κουλτούρα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, το πρόβλημα μας πρώτα απ’ όλα είναι να καλλιεργήσουμε τον ίδιο τον εαυτό μας, ούτως ώστε να δίνεται περισσότερη σημασία στην ασφάλεια.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια άρνηση από όλους να γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή. Η Κάρτα είναι ακριβώς ένα βήμα προς το προσέχω περισσότερο. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την κάρτα», κατέληξε.

Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ: Κανένα απτό αποτέλεσμα από τη συνεδρία της ΜΕΠΕΥ

Δε υπάρχει κανένα απτό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνεδρία της ΜΕΠΕΥ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της ΜΕΠΕΥ τους ανέφερε κατά τη σημερινή συνεδρία ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να υπάρχει κάποια κατάληξη.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε οποιοδήποτε αποτέλεσμα από τη σημερινή συνεδρία της ΜΕΠΕΥ, ο κ. Σωκράτους είπε ότι δεν υπάρχει κανένα απτό αποτέλεσμα ή οποιαδήποτε κατεύθυνση για οποιονδήποτε θέμα.

«Η συζήτηση εστίασε στα τρία θέματα που ήταν στην ατζέντα σήμερα. Στο κομμάτι της υπευθυνότητας τμήματος όπου το Υπουργείο Παιδείας λίγο πολλά μας είπε ότι δεν θα κάνει εκείνο το Check list που ήταν να φέρει, το άλλο θέμα ήταν η μείωση του διδακτικού χρόνου με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και τη θέση, δηλαδή αν είναι κάποιος Βοηθός Διευθυντής ή Βοηθός Διευθυντής Α’ και το τρίτο θέμα αφορούσε το εξωδιδακτικό χρόνο των εκπαιδευτικών. Εμείς ως ΟΕΛΜΕΚ πήραμε πρόσθετα στοιχεία και στηριχθήκαμε σε εγκυκλίους του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας για πρόσθετα καθήκοντα που βάζει στους εκπαιδευτικούς καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τυπώσαμε όλες τις εγκυκλίους από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη και τις πήραμε ακριβώς για να αποδείξουμε τα επιπρόσθετα καθήκοντα που αναλαμβάνουμε», συμπλήρωσε.

Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, ο Πρόεδρος της ΜΕΠΕΥ τους είπε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να υπάρχει κάποια κατάληξη.

«Θα οριστεί νέα συνεδρία και επίσης μέχρι το τέλος του μήνα θα δώσει το Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης και Σχέδιο για Ταμείο Προνοίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν έχουν αποστείλει τη νέα επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας, όπως είχε νωρίτερα αναφέρει, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ο κ. Σωκράτους είπε ότι η επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας έχει αποσταλεί αργά σήμερα το απόγευμα.

Σημείωσε ότι στην επιστολή τους, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ζητούν από κοινού συνάντηση όπως ήταν και το αίτημα τους, για να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και υγείας, βίας και παραβατικότητας και το θέμα της στελέχωσης.

«Είμαστε στη διάθεση του μετά και για κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αν θέλει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την χθεσινή συνάντηση της ΟΕΛΜΕΚ με τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανό Λούη για το θέμα των τετραμήνων, ο κ. Σωκράτους είπε ότι του ανέφεραν την θέση της Οργάνωσης ότι είναι εναντίον της διπλής εξεταστικής περιόδου.

«Απ΄ εκεί και πέρα, στις 18 Ιανουαρίου θα καταθέσουμε τις θέσεις μας για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Θα καταθέσουμε πρόταση δική μας ολοκληρωμένη σε σχέση με την αξιολόγηση του μαθητή», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για τη σημερινή συνεδρία της ΜΕΠΕΥ είπε ότι η Κυβέρνηση ουσιαστικά δεν άνοιξε τα χαρτιά της και πρόσθεσε ότι θεωρούν ότι ωρίμασε ο καιρός, ούτως ώστε να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για όλα τα θέματα, τα οποία συζητούν, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Προνοίας και της πρόωρης αφυπηρέτησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πηγή: Sigmalive.com

Σχόλια